Yazar "Yazgan, Kadir" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ratlarda ammi visnaga L. (diş otu) özütünün ağrı üzerindeki etkisinin hot plate ve tail flick testleriyle araştırılması(Kırıkkale Üniversitesi, 2020) Yazgan, Kadir; Ekici, Hüsamettin; Yarsan, EnderGıda, kozmetik, ilaç vb. çeşitli alanlarda kullanılan bitkiler, doğal ürünlerin başında gelmektedir. İnsanlar yaşadıkları bölgelerde, bulundukları çevrelerdeki bitkilerden ilaç amaçlı faydalanmışlardır. Bu amaçla ilaçlarda bitkinin tümü, çeşitli organları (kök, yaprak, çiçek, meyve, tohum vb.) veya sekonder olarak elde edilen bitkisel maddeleri (süt, terementi, sakız, balsam vb.) kullanmışlardır. Ammi visnaga L. (diş otu ) da bunlardan biri olup, ülkemizde bol miktarda ve doğal olarak yetişmektedir. Ammi visnaga L. antispazmodik, idrar artırıcı ve mesane taşlarını düşürmede kullanılır. Aynı zamanda öksürük kesici ve kas gevşetici olarak ta kullanıldığı bilinmektedir. Halk arasında kürdan otu olarak ta bilinen Ammi visnaga L. bu isimlendirmeyi saplarının kürdan olarak kullanılmasından almaktadır. Ayrıca "diş otu", "kılır" ya da "hıltan" gibi isimlerle de tanınmaktadır. Yapılan çalışmalarda Ammi visnaga'nın diüretik, spazmodik ve kas gevşetici olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, analjezik etken madde içeren Ammi visnaga L. (diş otu) bitkisinin, ratlarda deneysel olarak oluşturulan ağrı üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla 4-12 haftalık 21 adet sağlıklı erkek Wistar albino rat kullanıldı. 7 adetten oluşan 3 gruba ayrılan ratlar, 2 haftalık adaptasyon süresince standart yem ve suyla beslendi ve çalışmanın öncesinde canlı ağırlıkları tartıldı. I. Gruba Ammi visnaga bitkisinin etanol ile ekstrasyonu sonucunda oluşan etken madde, II. Gruba Ammi visnaga bitkisinin metanol ile ekstrasyonu sonucunda oluşan etken madde, III. Gruba Ammi visnaga bitkisinin saf su ile ekstrasyonu sonucunda oluşan etken madde dermal olarak uygulandı ve Tail Flick ve Hot Plate cihazlarında ağrı eşik değerleri saniye olarak hesaplandı. Etanol, metanol ve saf su ile hazırlanan Ammi visnaga L. bitkisi ekstraklarının uygulama sonrası Tail Flick Testi sonuçları sırasıyla 7,87±2,18; 9,72±2,06 ve 12,38±5,76 ve Hot Plate Testi sonuçları sırasıyla 22,02±5,90; 18,71±2,20; 21,65±8,56 olarak ölçüldü. Tail flick testinde etanol ekstraktı ile metanol ekstraktı arasında ve metanol ekstraktı ile saf su ekstraktı arasında benzerlik görülürken (p>0,05), etanol ekstraktı ile saf su ekstraktı arasında istatistiksel önemli (p<0,05) bir fark görüldü. Etanol, metanol ve saf su ekstraktlarının Hot plate testi sonuçları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli görülmedi (p>0,05). Saf su ile hazırlanan ekstraktın Tail flick testinde en iyi sonucu verdiği tespit edildi. Hem Tail Flick testi hem de Hot Plate testinden elde edilen sonuçlardan Ammi visnaga L. bitkisinden hazırlanan ekstraktların ratlarda ağrıyı algılama süresini uzattığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Ammi visnaga, diş otu, kürdan otu, hıltan, khellin, Tail Flick, Hot Plate