Yazar "Yigit, A.Arzu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Niasinin yumurta verimi ve kalitesi üzerine etkileri(2000) Dikicioğlu, Tülin; Yigit, A.Arzu; Özdemir, EmineBu deneme yumurta tavugu rasyonlarına 250, 500, 1000 ve 1500 mg/kg düzeylerinde katılan niasinin canlı agırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta kalitesi ile yumurta ve kan kolesterolü üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada toplam 120 adet 28 haftalık ticari tip yumurtacı hibrit tavuk kullanılmıs ve her biri 24 adet tavuktan olusan 1 kontrol, 4 deneme olmak üzere toplam 5 grup düzenlenmistir. Arastırma 16 hafta sürmüstür. Sonuç olarak; niasinin rasyonlara katılması yemden yararlanma, kırılma mukavemeti ve kabuk kalınlıgı ile kan kolesterol düzeyini artırırken; yumurta kolesterol düzeyini önemli (p0.01) ölçüde azaltmıstır. Yem tüketimi ve yumurta agırlıgı açısından gruplar arasında farklılık bulunmamıstır. Canlı agırlıgın ise olumsuz yönde etkilendigi görülmüstür.Öğe Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan C vitamininin yumurta kalitesi ve kolesterol düzeylerine etkisi(2000) Yigit, A.Arzu; Dikicioğlu, Tülin; Özdemir, EmineBu arastırma yumurta tavugu rasyonlarına katılan 50, 100, 200 mg/kg C vitamininin canlı agırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta kalitesi ile yumurta ve kan kolesterolüne etkilerinin arastırılması amacıyla yapılmıstır. Arastırmada 28 haftalık 96 adet ticari yumurtacı hibrit kullanılmıs ve herbiri 24 tavuktan olusan gruplar, biri kontrol üçü deneme grubu olarak ayrılmıs, arastırma 16 hafta sürmüstür. Tavuklar deneme bası ve deneme sonu olmak üzere iki kez tartılmıs, haftalık yem tüketimleri, yemden yararlanma dereceleri hesaplanmıs, altı haftada bir kan ve yumurta örnekleri alınarak kan ve yumurta kolesterolleri belirlenmistir. C vitamini, yumurta kırılma mukavemetini istatistiki açıdan önemli düzeyde artırmıs (30. haftada p0.01, 36. ve 42. haftalarda p0.05) ; kan ve yumurta kolesterolünü ise 36. ve 42. haftalarda düsürmüstür (p0.01).