Yazar "Yontar, Emel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Closed Loop Supply Chain Management Performance Evaluation Criteria(2019) Yontar, Emel; Ersöz, SüleymanEvaluating chain performance to develop an effective supply chain has become a necessity because it plays a critical role in the success of businesses. The most important decision to evaluate the chain performance is the correct selection of indicators. The closed-loop supply chain method consists of a whole of forward and reverselogistics activities. For this reason, advanced supply chain management and reverse supply chain management performances are handled separately in this study. The performance evaluation criteria which are discussed by the authors who work on the supply chain management performance evaluation issues are analyzed and it is stated that the authors make a study by taking into consideration the evaluation criteria. At the same time, thearticles examined in reverse supply chain management performance evaluation studies are examined and all criteria are summarized as a table. In the light of these studies, the planned criteria for the use of closed loop supply chain management performanceevaluation of the enterprises have emerged. With the main criteria being divided into Economic, Social and Environmental headings, which are supposed to bring innovation to the literature, the sub-criteria are detailed. These titles were brought together both for the first time in closed loop supply chain management performance evaluation and as a main topic in advanced supply chain management. The performance criteria reduced to subheadings will help the experts to continue their studies, and it is thought that they will guide the future studies.Öğe ERP kurulum sürecinin modellenmesi ve tarım makine sanayinde uygulanması(Kırıkkale Üniversitesi, 2014) Yontar, Emel; Ersöz, SüleymanÖzellikle 20. yüzyılın sonlarından itibaren işletmelerin bilgi ve iletişim teknolojileri tabanlı sistemlere yönelimlerinin arttığı görülmektedir. Bu ilginin artmasında, küresel pazar koşullarında bu sistemlerin işletmelere sağladığı faydalar kadar bu faydaların çalışmalarla da destekleniyor olmasının etkili olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda ele alınan ve oldukça geniş bir yapıya sahip olan sistem Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleridir. İşletmelerde doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşarak doğru kararların verildiği etkin bir bilgi yönetimini sağlayan ERP sistemlerini kullanmaları gün geçtikçe yaygınlaşmıştır. ERP sistemleri, işletmelerde tek bir veri tabanı kullanılarak entegre bir biçimde bilgi paylaşımlarını organize eder ve farklı bölümlerde çalışanların bilgilere eş zamanlı olarak ulaşmasını sağlar. Bu çalışmada ERP üzerine oldukça geniş bilgiler verilmiştir. Bilgi Sistemleri, ERP tanımı ve gelişimi, avantajları, dezavantajları, özellikleri, modülleri, ERP sisteminin yurt içi ve yurt dışı pazarındaki yeri, ERP sektöründe rol oynayan firmalar, AHP (Analitik Hiyerarşi Prosesi) yöntemiyle şirkete en uygun yazılım firmasının seçimi, ERP sistemlerinin kurulumu ve kurulduktan sonra karşılaşılan problemler, enformasyon teknolojilerinde proje yönetimi ve başarıya etki eden kritik faktörler üzerinde durulmuştur. Uygulama bölümünde tarım makine sanayinde yer alan bir firmanın ürün çeşitliliğinin çok geniş olması, üretim yoğunluğunun mevsimsel ve stok oranlarının düzensiz olması, planlamada yaşanan aksaklıkların verimliliği düşürmesi sebebiyle bu çalışmalar firmada ele alınmıştır. Geniş bir sistem analizi sonucunda gerekli görülen değişiklikler firmaya uyarlanmıştır. ERP sistemine geçiş için oluşturulan alt yapı çalışmalarından sonra görüşülen yazılım firmaları arasından en uygun yazılım olan NETSIS sistemine, Expert Choice programında karar verilmiştir. Hammadde, yarı mamul, mamul ve malzemeler karakteristik özellikleri bakımından incelenerek modellenme çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmalar tamamlanmış ve her ürün için proses kartları oluşturulmuştur. NETSIS programına yüklenerek çalışmalara başlanmıştır ve proje hayata geçirilmiştir. Bu çalışma ile tarım makine sanayi sektöründe yer alan diğer firmalara örnek olunmak istenmiştir.Öğe ERP Kurulum Sürecinin Tamamlanmasının Ardından Modelleme Çalışmalarına Geçiş(2019) Yontar, Emel; Ersöz, SüleymanSon yıllarda işletmelerin bilgi teknolojisi tabanlı sistemlere yönelimlerinde artış olduğu görülmektedir. Bu ilginin artmasında, bilgi sistemlerinin işletmelere sağladığı faydaların etkili olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda firmaların aradığı ve geniş bir modüle sahip olan bilgi sistemi Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning-ERP) sistemleridir. İşletmelerde, doğru bilgiye hızlı şekilde ulaşarak etkin bir bilgi akışını sağlayan ERP sistemleri kullanımları her geçen gün artmaktadır. ERP sistemleri, işletmelerde veri tabanı olarak kullanılıp entegre bir şekilde bilgi paylaşımlarını koordine eder ve farklı departmanlarda çalışanların bilgilere eş zamanlı ulaşmasını sağlar. Bu noktada ERP sisteminde yer alacak ve bölümler arası koordineyi sağlayacak, ürün kodlamaları ön plana çıkmaktadır. Kurulum aşamasının ardından sistem analizi ile birlikte firma içerisinde ürünleri özelleştirmek yapılması gereken en temel çalışmadır. Bu çalışmada ERP uygulamalarının kullanılması için tarım makine sanayinde yer alan bir firma seçilmiştir. Tarım makine sanayinde yer alan firmaların ürün çeşitliliğinin çok geniş olması, üretim yoğunluğunun mevsimsel ve stok oranlarının düzensiz olması, planlamada yaşanan aksaklıkların verimliliği düşürmesi sebebiyle bu sektör ele alınmıştır ve ürünlere dair karışıklığın giderilmesi, benzerliklerin ortadan kaldırılması istenmiştir. ERP sisteminin bu firmaya uyarlanması noktasında da en temel yapılması gereken çalışma sistem analizinin ardından ürünlerin ERP sistemine uyarlanarak, ürün kodlarının hazırlanması olmuştur. Hammadde, yarı mamul, mamul ve malzemeler karakteristik özellikleri bakımından incelenerek, ürünlere ait spesifik bilgilerin yer aldığı modellenme çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmalar tamamlanmış ve her ürün için proses kartları oluşturulmuştur. Bu çalışma ile tarım makine sanayi sektöründe yer alan ve ERP yazılımı kullanacak olan diğer firmalara ERP kodlama çalışmalarında örnek olunmak istenmiştir.Öğe FIELD STUDY ON DETERMINING PERFORMANCE EVALUATION CRITERIA IN SUSTAINABLE SUPPLY CHAIN MANAGEMENT(2020) Ersöz, Süleyman; Yontar, EmelThe most important factors for the sustainability of supply chain management areeconomic, social and environmental factors. In order to maintain sustainability in thisfield, companies need to see areas where they can improve by performing performanceevaluation. For this purpose, in this study, it is aimed to determine the criteria to be usedin the performance evaluation of sustainable supply chain management. In this respect,firstly, the performance criteria of supply chain management and reverse supply chainmanagement studied in the literature are examined separately; these main criteria havebeen defined by taking into account economic, social and environmental factors. As aresult of the literature review, 46 sub-criteria are determined which are in line with themain economic, social and environmental criteria. It is planned to make priority rankingof these criteria and to use the criteria which are obtained at a high rate according totheir importance levels in performance evaluation. Representatives and academiciansfrom the sector are asked to score 46 performance evaluation criteria according to theirimportance level. With the findings obtained, it is aimed to determine the criteria of highimportance by performing Pareto Analysis. As a result of the studies carried out, nine newcriteria can be added to the literature and a total of 33 criteria have been determined forperformance evaluation. The criteria that companies can use for performance evaluationin the field of sustainable supply chain management are finalized and it is aimed to gainvalue for the sectors to improve themselves.Öğe Investigation of Food Supply Chain Sustainability Performance for Turkey's Food Sector(FRONTIERS MEDIA SA, 2020) Yontar, Emel; Ersoz, SuleymanIncreasing product demands, environmental aspects, and overpopulation have an impact on the sustainability of a supply chain, especially in the food sector. In a food supply chain from production to consumption, there are many parameters (resources, packaging, waste management, etc.) that need to be taken into account for sustainability. The aim of this study is to determine the parameters affecting sustainable food supply chain management for the food sector and to measure the performance of the parameters along the supply chain. In this study, several performance indices and sub-criteria are defined by reviewing the indices previously discussed in the literature and accounting for expert opinions on the sustainable food supply chain. Customer satisfaction, resource utilization, product safety, innovation, reliability, company information, packaging, and waste management are defined as the parameters, as these are dimensions that should be improved in sustainable food supply chain management. The performance score for each dimension is calculated via Structural Equation Modeling and the Analytic Hierarchy Process. Customer satisfaction is calculated to have the highest performance, with a score of 86.23% in sustainable food supply chain management performance evaluation, followed by the product safety dimension, at 84.65%, while the performance index score of the reliability dimension is 82.97%, that of the packaging dimension is 78.81%, that of the company information dimension is 75.10%, that of resource utilization is 71.41%, and that of the waste management dimension is 67.83%. The sustainable food supply chain performance evaluation for the food sector in Turkey indicates that it has an overall performance of 79.7%. The results of this study include feedbacks on parameters in the food chain from agriculture to consumers.Öğe Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminde performans endeksi modeli: Gıda sektörü örneği(Kırıkkale Üniversitesi, 2020) Yontar, Emel; Ersöz, SüleymanTopraktan alınan ham maddenin işlenmesi ile başlayan gıda üretim sürecinde, kaynakların etkin kullanımı, üretilen gıdanın ambalajlanması ve dağıtımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çevreyi koruyarak atık yönetimini kontrol altına almaktır. Bu süreç sürdürülebilir gıda tedarik zinciri yönetimi olarak tanımlanabilir. Bu süreçte, sürdürülebilirlik için dikkate alınması gereken birçok parametre (örneğin kaynak kullanımı, paketleme, atık yönetimi vb.) bulunmaktadır. Sürdürülebilir gıda tedarik zinciri yönetimi üzerine etki eden bu parametrelerin belirlenerek ve bu parametreler ile zincir hattı boyunca gerçekleşen performansı ölçmek bu çalışmanın amacını göstermektedir. Gıda sektörüne yönelik yapılan bu çalışmada sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminin performans endeksleri bulunarak, ölçülmesi istenmiştir. Öncelikle literatürden ve uzman görüşlerinden bir araya getirilen ve sürdürülebilir gıda tedarik zinciri yönetiminde iyileştirilmesi gereken parametreler belirlenmiştir. Bu parametreler, müşteri memnuniyeti, kaynak kullanımı, ürünlerin emniyeti, yenilikçilik, güvenilirlik, firma bilgileri, ambalajlama ve atık yönetimi olarak 8 boyuttan ve 34 alt kriterden oluşmaktadır. Her bir boyutun performans endeksini hesaplamak ve ardından nihai bir skor elde etmek için, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemleri kullanılmıştır. Türkiye'de gıda sektöründe yapılan sürdürülebilir gıda tedarik zinciri performans değerlendirmesi sonucunda performans endeksi 100 üzerinden 79,7 olarak belirlenmiştir.Öğe Sustainability assessment with structural equation modeling in fresh food supply chain management(Springer Heidelberg, 2021) Yontar, Emel; Ersoz, SuleymanThe aim of this study is to determine the dimensions that affect the sustainability performance of the fresh vegetable and fruit supply chain and to determine the performance that occurs along the chain line. In this study conducted for the fresh fruit and vegetable sector, it is desirable to measure each dimension by finding the performance indices of sustainable supply chain management. Dimensions of this study include supply chain management, resource management, food safety, packaging, and waste management. For these five dimensions gathered from the literature and expert opinions, 26 sub-criteria are determined for use in performance evaluation. Structural equation modeling (SEM) and analytical hierarchy process (AHP) methods are used together to calculate the performance index of each dimension and then to obtain a final fresh vegetable and fruit supply chain performance score. This study has been performed in Turkey. Turkey, between the countries of the world, is located in the top 5 in the fruit and vegetable production. The performance of the five different dimensions is calculated. In this performance assessment, supply chain management dimension is calculated as the highest performance with a score of 91.22%. The lowest performance index score as 66.77% is the waste management dimension. The final sustainable fresh fruit and vegetable supply chain performance score is calculated as 79.96%. In addition to the limited performance evaluation studies in the sustainable supply chain, the fact that this study deals with the food chain, modeling and creating a final performance demonstrates the innovative aspect of the study. Attention is also drawn to the parameters that need to be addressed for more sustainable food.Öğe Transition to Modeling After Completion of ERP Installation Process(Kırıkkale Üniversitesi, 2019) Yontar, Emel; Ersöz, SüleymanIn recent years, there has been an increase in thetendencies of enterprises towards information technology-based systems. It isbelieved that the benefits of information systems to enterprises are effectivein increasing this interest. In this context, the information system that thecompanies are looking for and which has a large module is Enterprise ResourcePlanning (ERP) systems. The use of ERP systems, which provides an effectiveinformation flow, is increasing day by day by reaching the right information inthe business rapidly. ERP systems are used as data base in enterprises and coordinatesinformation sharing in an integrated manner and ensure that employees atdifferent departments reach information simultaneously. At this point, productcoding which will be included in the ERP system comes to the fore. After theinstallation phase, system analysis is the most basic work that needs to bedone. In this study, a company in the agricultural machineryindustry was selected for the use of ERP applications. This sector has beendealt with due to the wide product variety of the firms in the agriculturalmachinery industry, the seasonal and stock ratios of the production density,the efficiency of the planning disruptions, and the elimination of thesimilarities. ERP system to be adapted to this company at the point of the mostbasic work to be done after the analysis of the system, the product was adaptedto the ERP system, the preparation of product codes. Raw material,semi-finished products, products and materials were examined in terms of theircharacteristic features and modeling studies were carried out with specificinformation about the products. With this study, it was wanted to be an examplein ERP coding studies for the other companies that will use ERP software inagricultural machinery industry sector.