Yazar "Şen, Gökhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Broyler rasyonlarında üzüm posası ile inülin kullanımının performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi, bağışıklık ve antioksidan durum üzerine etkileri(Kırıkkale Üniversitesi, 2018) Şen, Gökhan; Başalan, MehmetBroyler Rasyonlarında Üzüm Posası İle İnülin Kullanımının Performans, Karkas Randımanı, Barsak Viskozitesi, Bağışıklık Ve Antioksidan Durum Üzerine Etkileri Bu çalışma broyler rasyonlarına üzüm posası ve inülin ilavesinin performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi, bağışıklık ve antioksidan durum üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 160 adet 0 günlük Ross 308 broyler civcivleri kontrol grubu yanında %1 inülin, %5 üzüm posası ve %1 inülin + %5 üzüm posası ilave edilmiş yemleri tüketen 4 gruba ve bu gruplarda her birinde 10'ar civciv olacak şekilde 4 alt gruplara ayrılmıştır. Çalışma 42 gün sürmüş olup grupların haftalık olarak canlı ağırlıkları, canlı ağırlık artışları (CAA) ve yem tüketimleri kaydedilmiştir. Haftalık olarak tüketilen yemler haftalık canlı ağırlık artışlarına bölünerek yemden yararlanma oranları (YYO) belirlenmiştir. Denemenin sonunda her alt gruptan 3 hayvan olmak üzere toplam 48 hayvandan bağışıklık ve antioksidan parametrelerin analizinde kullanılmak üzere kan alınmıştır. Plazmalarda immunglobulin (Ig) G ve IgM düzeyleri ile süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutasyon peroksidaz (GPx) aktiviteleri ve malondialdehit (MDA), ß karoten, A, C ve E vitaminleri seviyeleri belirlenmiştir. Kan alımından sonra aynı hayvanlar kesilerek sıcak karkas ağırlıkları ve sıcak karkas randımanları belirlenmiştir. Kesim sonrası duodenum bölümünün içeriği alınarak barsak viskozite ölçümü yapılmıştır. Çalışma süreci sonunda haftalık canlı ağırlıklar, canlı ağırlık artışları yönünden gruplar arasında önemli fark olmadığı (p>0.05), yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları bakımından üzüm posasının olumsuz etki ettiği (p<0.05) görülmüştür. Sıcak karkas randımanı ve barsak viskozitesi yönünden gruplar arasında fark olmadığı (p>0.05) belirlenmiştir. Bağışıklık parametrelerinden IgG düzeyinin inülin ve üzüm posasını birlikte içeren rasyonları tüketen grupta düşük (p<0.05) olduğu, IgM düzeyinin ise tüm gruplarda benzer olduğu (p>0.05) gözlenmiştir. Enzimatik antioksidanların aktivitelerinden SOD ve GPx tüm gruplarda aynı iken (p>0.05), CAT aktivitesinin üzüm posası içeren gruplarda artış gösterdiği (p<0.05) görülmüştür. Enzimatik olmayan antioksidanlardan vitamin A düzeyi gruplar arasında benzer (p>0.05) iken ß karoten, C ve E vitaminleri inülin ve üzüm posası katkısından yükselme şeklinde etkilendiği (p<0.05) görülmüştür. Sonuç olarak broyler rasyonlarına üzüm posası ve inülin hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanılması performans, karkas randımanı, barsak viskozitesi ve antioksidan durum üzerine olumsuz etki etmezken ikisinin beraber rasyonda kullanılması bağışıklık üzerine olumsuz etki edeceği ortaya konmuştur.Öğe Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi(2021) Şen, Gökhan; Başalan, Mehmet; Oktay, Mehmet Naci; Evci, ŞevketBu çalışmada, şarap endüstrisi yan ürünü olan ve yapısal karbonhidratlarca zengin üzüm posasının enzim ile broyler rasyonlarına ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı performans değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma üç ana grup ve her grup dört alt grup içerecek şekilde düzenlenmiştir. Bu amaçla 120 adet 0 günlük Ross 308 ırkı broylerler kullanılmıştır. Kontrol, Üzüm ve Enzim grupları adı altında her grupta 40 adet, her alt grupta 10 adet civciv olacak şekilde dağılım gerçekleştirildi. Kontrol grubu temel rasyonu tüketmiş olup, üzüm grubu temel rasyona %5 üzüm posası ilave edilen rasyonu, enzim grubu ise temel rasyona %0.1 enzim ve %5 üzüm posası ilave edilen rasyonu tüketmiştir. Çalışma sonunda enzim ilavesinin canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını olumlu etkilediği (p<0,05), yem tüketimi üzüm ve enzim gruplarında arttığı (p<0,05), bununla birlikte yemden yararlanmanın ise tüm gruplarda benzer olduğu (p>0,05) görülmüştür. Sonuç olarak yan ürün olarak açığa çıkan yapısal karbonhidratlarca zengin bir ürün olan üzüm posasının enzim ile rasyonlara katılmasının yararlı olacağı belirlenmiştir.Öğe Different Concentrations of High Fructose Corn Syrup in Broiler Diet Cause Different Effects on Selected Hematological Parameters(2024) Altuğ, Taha; Şen, Gökhan; Kabakçı, RuhiThis study was aimed to investigate how the consumption of high fructose corn syrup (HFCS) affects blood parameters of broilers. Total 120 chickens were divided into three groups including 4 subgroups in each with free access to food and water for 42 days. The control group received no additional treatment, while the second and third groups were fed diets containing 5% or 10% HFCS, respectively. On the last day, broilers were euthanized, and 5 mL blood samples were collected for hematological analyses. Results indicated no significant differences in red blood cell (RBC) or hemoglobin (HGB) levels between the control and 5% or 10% HFCS- treated groups. However, 10% HFCS treatment significantly increased packed cell volume (PCV) and mean corpuscular volume (MCV), while 5%-HFCS increased mean corpuscular hemoglobin (MCH) and decreased mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) compared to the control group. Total leukocyte counts (TLC) and monocyte values remained unaffected by HFCS treatments. Notably, 5% HFCS treatment increased basophil, heterophil, and heterophil/lymphocyte ratio while decreasing lymphocyte. Conversely, 10% HFCS treatment reduced eosinophil and heterophil, increasing lymphocyte counts. In conclusion, our study suggests that dietary fructose intake can modify certain hematological parameters, potentially serving as early indicators of future systemic or metabolic issues.Öğe Süt İneklerinde Beslenmenin Döl Verimine Etkisi(2018) Başalan, Mehmet; Şen, GökhanYavru verimi çiftlik hayvancılığında sürdürülebilir hayvancılığa doğrudan etkisi sebebiyle gıda üretimi kadarönemli bir yere sahiptir. Beslenme hemen hemen tüm vücut sistemlerini etkilemektedir ve bu etki üreme performansıüzerine oldukça fazladır. Sığırlardan her yıl bir buzağı elde etmek ve bu buzağının sağlıklı bir şekilde büyümesi veüremesi için ineğin doğum yaptıktan sonra fötüsun oluşumu, gelişimi ve problemsiz bir doğum için annenin yeterli vedengeli beslenmesi gerekmektedir. Yüksek süt verimi isteği sebebiyle negatif enerji balansı üzerine derin etki süt ineklerinde östrus siklusunun oluşmamasına, düzensiz olmasına veya gecikmesine sebep olmaktadır. Enerji ve protein gibimakro besin maddeleri yanında bir epitelizasyon süreci olan oogenez üzerine mineral ve vitaminlerin etkisi de araştırmalar sonucunda ortaya koyulmuştur. Annenin hormonal yapısı ve enfeksiyöz etkenlerle mücadele için kullandığı bağışıklık sistemi de geçiş dönemi dediğimiz doğum öncesi ve sonrası dönemde besleme uygulamaları ile artırılabilmektedir. Embriyonun olgunlaşıp gelişeceği uterus ortamının ve besin madde geçişlerinin dengeli beslenme ile sağlanacağı vedolayısı ile erken embriyonik ölümler ile atıkların önlenebileceği ortaya konmuştur. Anne karnındaki fötusun gelişimiparabolik seyretmekte ve gebeliğin son trimesterinde doğum ağırlığının yaklaşık %70’ini kazanmaktadır. Bu dönemkuruya çıkarma ve kuru dönemi kapsadığından üreticiler yem ve dolayısı ile besin madde kısıtlamaları yapmakta bu daartan besin madde ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. İneğin beslenmesinin buzağının doğum ağırlığı üzerineetkisi gözlenmekte ve doğum ağırlığı ile buzağının yaşama gücü arasında olumlu etki ortaya koyulmaktadır. İnekleriniki buzağılama arasındaki değişik fizyolojik dönemlerine uygun beslenmemesi süt humması veya doğum felci, yavruzarlarının atılamaması, uterus ve meme enfeksiyonları ile anöstrus ve ketozis gibi üreme performansını etkileyen metabolik problemlere yol açmaktadır. Güç doğumun sebeplerinden biri de doğuma yakın dönemde özellikle kalsiyum veenerji gibi kas hareketlerini etkileyen besin maddelerinin eksikliğidir. Besin maddelerinin dengelenmesi yanısıra yemlerin fiziksel formları ve sunum yöntemleri de üreme performansını etkilemektedir. Sonuç olarak buzağı kayıplarını enaza indirmek, ineklerin sağlıklı bir şekilde döl verimlerini temin etmek, yaşamları boyunca reprodüktif problemlerdendolayı sürüden ayıklanmalarının önüne geçmek ve laktasyon sayılarını-yani ürettikleri buzağı sayısını-artırmak yeterlive dengeli beslenmeleri ile mümkün olabilecektir.Öğe The effect of using different litter materials in broiler rearing on performance, carcass yield, antioxidant status, some litter parameters, and coccidiosis oocysts(Tubitak Scientific & Technological Research Council Turkey, 2023) Şen, Gökhan; Oktay, Mehmet Naci; Evci, Şevket; Gökpınar, Sami; Şenol, AliThe aim of this study was to determine the effects of various mixtures of different litter materials containing wood shaving and barley straw on body weight gain, feed consumption, feed efficiency, carcass yield, antioxidant state, litter quality, and coccidio oocysts in broilers rearing. For this purpose, a total of 120, 0-day-old Ross 308 broilers were assigned to 3 groups with 4 replicates. Wood shaving, barley straw, and wood shaving + barley straw group had 10 chicks in each replicate, a total of 40 chicks in each group. When the overall period of the study was examined, it was determined that the feed conversion ratio (FCR) of the barley straw group was higher than other groups in the second half of the study (p < 0.05). It was observed that while nitric oxide (NO) level was higher in the wood shaving + barley straw group, enzymatic antioxidants could be more functional in the wood shaving group (p < 0.05). As a result, it has been concluded that the use of wood shaving and barley straw separately or mixed in equal proportions as litter will have a similar effect on performance and litter quality, whereas wood shaving will positively influence on the antioxidant status.