Yazar "Arslan Duru, Asuman" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Lavanta (Lavandula angustifolia) Katkısının Yonca Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi(Kırıkkale Üniversitesi, 2019) Arslan Duru, AsumanBuçalışmada, farklı düzeylerde ilave edilen lavanta (Lavandula angustifolia) çiçek +sapının yonca silajlarının kalitesiüzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, silaj katkı materyalinioluşturan lavantanın çiçeği ve sapı eşit düzeylerde (% 50 + % 50)karıştırılarak kullanılmıştır. Lavanta (çiçek + sap) yonca silajlarına % 0(kontrol), 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 düzeylerinde ilave edilmiştir. Araştırmasonunda, % 2 lavanta ilavesiyle yonca silajlarının NDF içerikleri artmıştır(P and lt;0.05). KM, OM, ADF ve HP içerikleri ve duyusal analiz sonuçlarıbakımından önemli bir farklılık bulunamamıştır (P and gt;0.05). Kontrol grubunun pHdeğeri, % 2 lavanta katkılı grup dışındaki diğer gruplara nazaran önemlidüzeyde düşük olduğu belirlenmiştir (P and lt;0.05). Lavanta katkılı yoncasilajlarında asetik asit, bütirik asit, Enterobacteriaceae,Listeria spp, sülfit indirgeyenanaeroblara ve mayaya rastlanmamıştır. Küf içeriği, en düşük % 0.5 lavantakatkılı gruplarda saptanmıştır. Bu verilere göre, lavantanın (çiçek+sap) yoncasilajlarında daha yüksek düzeylerde kullanılması veya sap kısmının ayrılarakçiçek kısmının silaj kalitesine etkisinin araştırılmasına yönelik çalışmalaryapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.