Yazar "Duman, Emine" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bafra ırkı koyunlarda yapağı kalite özellikleri(Kırıkkale Üniversitesi, 2021) Duman, Emine; Erdem, EvrenBafra Irkı Koyunlarda Yapağı Kalite Özellikleri Araştırmanın hayvan materyalini 10 ve 24 aylık yaşta toplam 32 baş Bafra ırkı (16 koç ve 16 koyun) oluşturmuştur. Yapağı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla her hayvandan ayrı olmak üzere vücudun üç bölgesinden (omuz, kaburga, sağrı) toplam 96 adet yapağı örneği alınmıştır. Örneklerde yapağı kalite özellikleri (incelik, elastikiyet, mukavemetve randıman) analizleri Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü/LALAHAN, Yapağı-Tiftik Laboratuvarı'nda yaptırılmıştır. Bafra ırkında incelik, elastikiyet, mukavemet, randıman özelliklerine ait en küçük kareler ortalama değerleri 10 aylık ve 24 aylık yaşta sırasıyla 31.26 ve 31.24 µm, % 37.04 ve 38.37, 15.92 ve 22.95 cN/tex, % 67.33 ve 67.49 olmuştur. İncelik, elastikiyet, mukavemet ve randıman özelliklerine cinsiyetin etkisi önemli olmuştur (P<0.001) İncelik, elastikiyet, mukavemet ve randıman özelliklerinde dişiler erkeklerden yüksek değerler almıştır. İncelik (P<0.05), mukavemet (P<0.05), ve randıman (P<0.01) özelliklerinde vücut bölgeleri arası farklılık önemli olmuştur. Sağrı bölgesindeki incelik ve mukavemet değerleri omuz ve kaburga bölgelerine göre yüksek değerler almıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye yerli ırklarıyla karşılaştırıldığında Bafra ırkı yapağısının incelik yönünden orta düzeyde kaliteye sahip olduğu, randıman yönünden ise iyi olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Bafra, yapağı, yapağı kalite özellikleri.