Yazar "Hassan, Muslimo Abdullahi Sheikh Hassan Muslimo Abdullahi Sheikh" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The effect of saccharomyces cerevisiae as a probiotic on the nutrient degradability of some commonly feedstuffs used in Turkey(Kırıkkale Üniversitesi, 2022) Hassan, Muslimo Abdullahi Sheikh Hassan Muslimo Abdullahi Sheikh; Karsli, Mehmet AkifBu çalışmanın amacı, probiyotik olarak Saccharomyces cerevisiae'nin ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan bazı enerji (mısır, arpa ve buğday) ve protein (Pamuk tohumu küspesi, ayçiçeği küspesi ve soya küspesi) kaynağı yemlerin in situ ruminal KM, OM, HP ve nişasta parçalanabilirlik değerleri üzerine etkilerini değerlendirmektir. Bu çalışmada, hayvan beslemede yaygın olarak kullanılan 6 farklı yem maddesinin kuru madde, organik madde, ham protein ve nişastasının in situ yıkılım kinetiği ve fraksiyonları belirlenmiştir. Arpa, buğday, mısır, ayçiçeği tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ve soya küspesi, bölgedeki yem fabrikalarından temin edilmiş ve denemede yem materyali olarak kullanılmıştır. Denemede yaklaşık 3 yaşında üç rumen kanüllü Bafra koyunu kullanılmıştır. Deneme süresince koyunlar kaba yem olarak yulaf ve yeşil çayır otu, konsantre yem olarak ayçiçeği küspesi ve arpa karışımı ile beslenmiştir. Deneme, iki periyotlu carry over deneme deseni olarak tasarlanmıştır. Denemenin ilk periyodunda üç koyunun tamamı probiyotik içermeyen kaba yem ve konsantre yem ile beslenmiştir. İkinci periyotta ise ilk periyotta kullanılan yemlere ek olarak sabah yemlemesinde her koyunun rumenine günlük 1 gr maya (Saccharomyces cerevisiae) konuldu. Deneyin her periyodu 30 gün, 10 günlük adaptasyon periyodu ve 20 günlük numune inkübasyonundan (örnekleme periyotları) oluşmuştur. Yemler 2 mm elekten geçecek şekilde öğütüldükten sonra, numuneler Dakron torbalara (torba başına yaklaşık 3.5 g) konuldu ve ardından her yem örneği her her bir inkubasyon saati için 3 adet koyunun rumeninde 0, 2, 4, 6, 8, 12, 24 ve 48 saat süreyle iki tekerrür olarak inkübe edildi. Yem örnekleri ve belirlenen inkübasyon sürelerinden sonra torbalarda kalan kalıntılar, kuru madde (KM), kül, ham protein (HP) ve nişasta için analiz edildi. KM, organik madde (OM), CP ve nişastanın yıkılım kinetikleri ve fraksiyonları hesaplandı. Tüm inkubasyon dönemi boyunca, yem maddelerinin KM, OM, HP, nişasta parçalanabilirlikleri ve fraksiyonları önemli ölçüde farklılık gösterdi (P<0.01) ve rumen KM, OM, HP ve nişasta için tüm inkubasyon saatlerinde yem*prebiyotik etkileşimi gözlemlendi (P<0.04). 48 saatlik inkübasyon dışında KM, OM, HP parçalanabilirlikleri diyete probiyotik ilavesinden etkilenirken, nişasta parçalanabilirlikleri tüm inkübasyon saatlerinde diyete probiyotik ilavesinden etkilenmiştir. Yem maddelerinin potansiyel yıkımlanabilir nişasta fraksiyonları genel olarak probiyotik kullanımına bağlı olarak artarken, yıkımlanmayan fraksiyonlarının önemli ölçüde azaldığı gözlendi (P<001). Yıkımlanmayan fraksiyonları probiyotikli ve probiyotiksiz arpa, buğday, mısır, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi ve soya küspesi için sırasıyla 4.67, 1.21, 2.77, 0.73, 4.55, 1.96, 16.99, 3.72, 17.64, 6.51, 1.20 ve %0.37 idi. Denemede probiyotik olarak kullanılan Saccharomyces cerevisiae'nin mısır hariç tüm yemlerin 12 saatlik inkübasyon süresi içerisinde ruminal KM, OM, HP parçalanabilirlikleri önemli ölçüde arttırdığı kanısına varılmıştır. Diyete Saccharomyces cerevisiae ilavesinin nişastaca zengin tahıl taneleri ve soya fasulyesi küspesinde nişasta parçalanma değerlerini arttırdığı ve özellikle suda çözünür ve parçalanamayan nişasta fraksiyonlarını azaltarak ve potansiyel olarak parçalanabilen nişasta fraksiyonunu artırarak nişasta fraksiyonlarını etkilediği gözlendi. Bu durum, diyete Saccharomyces cerevisiae eklenmesinin, yemdeki besin maddelerini rumende daha etkin bir şekilde kullanarak hayvanın bu yemlerden daha iyi faydalanmasını sağlayabileceğini göstermiştir.