Kedilerin enfeksiyöz peritonit hastalığında damar ilişkili lezyonların patomorfolojik değerlendirilmesi

dc.contributor.advisorKul, Oğuz
dc.contributor.authorYapıcı, Tilbe Su
dc.date.accessioned2025-01-21T16:01:03Z
dc.date.available2025-01-21T16:01:03Z
dc.date.issued2024
dc.departmentKKÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.descriptionSağlık Bilimleri Enstitüsü, Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractKedilerin Enfeksiyöz Peritoniti, tüm kedi ırklarında görülebilen, ıslak ve kuru olmak üzere iki ayrı formda seyreden ölümcül sistemik viral bir hastalıktır. Islak formda, yaygın vaskülitis nedeniyle fibrinden zengin plazma sıvısı damar dışına çıkarak, vücut boşluklarında eksudat birikmesine neden olur. Sunulan tez çalışmasında; ölümle sonuçlanan 10 ıslak formda FIP olgusunda, granülom ve vaskülitis lezyonlarının organ dağılımı, şiddeti, FIPV immunolokalizasyonu ile VEGF ve VEGFR2 ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Organlardaki lezyon dağılımına bakıldığında; efüzyonun şiddetli olduğu ıslak FIP vakalarında, peritoneal sıvı birikiminin belirgin şekilde daha yaygın ve lezyonların böbrek ve karaciğer serozasından ilerleyen granülomlarla karakterize olduğu tespit edildi. Genelde küçük ve orta çaplı damarların etkilendiği vaskülitis lezyonları, endotel hipertrofisi ve şişkinliği, müsküler katta ödem ve hyalinizasyon, adventisyal nötrofil lökosit ve makrofaj infiltrasyonu ile karakterizeydi. Granülomlarda ise genellikle merkezinde trombotik ve/veya dejeneratif birkaç damar etrafında yoğun makrofaj ve lenfosit infiltrasyonu ile karakterize mikroskobik bulgular hakimdi. Histopatolojik olarak vaskülitis ve granülom şiddeti, FIPV immunopozitiflik derecesine göre herbir karaciğer ve böbrek dokusu hafif ve şiddetli FİP lezyonu olarak ayrıldı. Buna göre, olgulardaki VEGF ve VEGFR2 ekspresyon oranı değerlendirildi ve FIPV lezyonlarının hafif olduğu olgulara kıyasla şiddetli olgularda VEGF ve VEGFR2'nin daha yüksek oranda eksprese edildiği gösterildi.
dc.description.abstractFeline Infectious Peritonitis (FIP) is a fatal systemic viral disease that can occur in all breeds of cats and has two distinct forms: effusive and non-effusive. In the effusive form, there is a widespread type of vasculitis, which leads to extravasation of fibrin-rich fluid, resulting in the accumulation of yellow exudative fluid in the body cavities. In this thesis, it is aimed to evaluate the organ distribution and severity of pathological changes characterized by granuloma and vasculitis, FIPV immunolocalization and their relationship with VEGF and VEGFR2 expressions in 10 effusive form of fatal FIP cases. In effusive FIP cases, peritoneal fluid accumulation was significantly more common and the lesions were characterized by granulomas progressing through the serosa of the intestine, kidney and liver. Vascular lesions, usually affecting small and medium-sized vessels, were characterized by endothelial hypertrophy and swelling, edema and hyalinization of the muscular layer, and adventitial neutrophil leukocyte and macrophage infiltration. Granulomas were characterized by microscopic findings with dense infiltration of macrophages and lymphocytes around a few thrombotic and/or degenerative vessels in the center. A lesion score was determined from these organs according to lesion distribution, severity and FIPV immunopositivity. Accordingly, the ratio of VEGF and VEGFR2 was evaluated and it was found that VEGF and VEGFR2 increased in severe cases compared to cases with mild FIPV lesions.
dc.identifier.endpage86
dc.identifier.startpage1
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=1pwTzRXnomYf6jwqVORfUdRNjpCuDwJfS0-o3kucacjuUJkml861Zmh1Uh4_qHu2
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12587/20821
dc.identifier.yoktezid875738
dc.language.isotr
dc.publisherKırıkkale Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.snmzKA_20241229
dc.subjectPatoloji
dc.subjectPathology
dc.subjectVeteriner Hekimliği
dc.titleKedilerin enfeksiyöz peritonit hastalığında damar ilişkili lezyonların patomorfolojik değerlendirilmesi
dc.title.alternativePathomorphologic evaluation of vascular lesions in feline infectious peritonitis
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar